Specjaliści ds. social media, content marketingowcy, eksperci ds. komunikacji - jeśli jakimś cudem nie słyszeliście o zmianach, które w ubiegły piątek ogłosił Mark Zuckerberg, to szybko rzućcie okiem na jeden z ostatnich postów na jego profilu i na tego newsa opublikowanego na stronie Facebooka. W skrócie: Mark postanowił wrócić do korzeni i chce, żeby Facebook znowu był przede wszystkim siecią, która łączy ludzi („bring people closer”). Treści pochodzące od rodziny i przyjaciół mają być priorytetyzowane. Wyżej plasowane mają być tzw. meaningful engagements, a więc także bardziej jakościowe sposoby interakcji z treściami. Dłuższe komentarze, oznaczające wg Facebooka bardziej świadomą interakcję, będą wyciągać treści na powierzchnię newsfeedu. Nie da się ukryć, że wszystkie te zmiany odbędą się kosztem marek, wydawców i innych podmiotów. „Ma/mają” jest tu pierwszym słowem-kluczem. Mają, czyli mówimy o przyszłości. „Kosztem” jest tu drugim ze słów-kluczy. Po plecach branży social media / digital przebiegł zimny dreszcz – winter is coming, facebookowa gilotyna ruszyła. Będzie ciąć zasięgi, zaangażowanie, ruch poza Facebooka. Niby nic nowego (obserwujemy to już od lat), ale teraz ma być bardziej (trzecie słowo-klucz). Co to oznacza dla marek, agencji, specjalistów ds. social media? Czy powinniśmy obawiać się tych zmian? I tak. I nie.

Mark Zuckerberg - One of our big focus areas for 2018 is... | Facebook

One of our big focus areas for 2018 is making sure the time we all spend on Facebook is time well spent. We built Facebook to help people stay connected...

I tak. Embrace yourselves - spadki na Facebooku are coming

Zmiany, które serwuje nam Facebook mogą oznaczać spadki (zasięgów, zaangażowania, efektywności kampanii). Albo inaczej – mogą oznaczać wzrosty… budżetów reklamowych (pamiętacie drugie słowo-klucz, o którym wspominałem przed chwilą? :)), jeśli marki będą chciały utrzymać dotychczasową efektywność kampanii. Więcej będzie też trzeba inwestować (czasu i środków) w produkcję contentu. Od zawsze było tak, że najbardziej zasięgowe były te treści, które najbardziej angażują, ale teraz będzie bardziej (trzecie słowo-klucz). W scenariuszu ekstremalnym: nie angażujesz – nie istniejesz. Jeśli myślisz, że podreperujesz spadające zaangażowanie engage postami (znane i lubiane głosowanie reakcjami), to przykro mi – Mark będzie karał treści typu „engage-bait”, ucinając ich zasięgi. Liczy się tylko wartościowe zaangażowanie.

I nie. Strategia, dobry content, angażująca moderacja i skuteczne kampanie social ads będą jeszcze bardziej w cenie

Wróćmy do początku. Pierwsze ze słów-kluczy brzmiało „ma/mają”. Te zmiany to przyszłość - bliższa lub nieco dalsza, ale przyszłość. Z obawami poczekajmy jeszcze chwilę - do czasu aż zobaczymy, z czym tak naprawdę się mierzymy. Zakładając jednak, że Mark zrealizuje swoje zapowiedzi w taki sposób, że rzeczywiście ziści się czarny social marketingowy scenariusz. Będzie trudniej – to pewne. Ale to niekoniecznie źle dla specjalistów ds. SM :). Bo jeśli będzie trudniej, to parafrazując Bryana Millsa z „Uprowadzonej”, jeszcze bardziej będą liczyć się szczególne zestawy umiejętności. Umiejętności zdobytych podczas wieloletniej pracy. Umiejętności czyniące nas koszmarem dla algorytmów, które chcą zgilotynować nasze zasięgi. Takie umiejętności, które wykuwa się w zespołach specjalizujących się w komunikacji digital. W takich agencjach jak nasza :)

Jakie dokładnie? Umiejętność planowania i budowania strategii Specjalistów ds. Social Media, copywriterski polot Content Designerów, umiejętność angażowania społeczności Moderatorów, a wszystko to podlane doskonałą znajomością ekosystemu reklamowego Facebooka i Instagrama (ale też Twittera, LinkedIN, Google). I to właśnie z tych połączonych mocy może powstać wartościowy content, który przełoży się na wartościowe zaangażowanie (meaningful engagement) społeczności budowanych wokół marek i produktów :).

News Feed FYI: Bringing People Closer Together | Facebook Newsroom

1. Takie, u podstaw którego leży przemyślana strategia komunikacji w social media i - szerzej - content marketingowa, znajomość trendów w mediach społecznościowych i digitalu w ogóle, trzymanie ręki na pulsie i wiedza, co aktualnie jest hot, a co już zwietrzało i nie zasługuje na uwagę. Umiejętność godzenia celów biznesowych klienta/firmy z tym, co rozpala aktualnie społeczności. Umiejętność wskazywania kierunków i wytrwałego gonienia uciekającego algorytmu (dziś zasięgi ratują grupy i wydarzenia, zachęcanie społeczności do zaznaczenia opcji „wyświetlaj najpierw”, pomagają live’y, ale co będzie jutro?). Ciągłego szukania nowych narzędzi i kanałów komunikacji – To praca na 24/7. Rzućcie okiem choćby na Marketingowe Podsumowania Tygodnia Sprawnego Marketingu, w których Cezary Lech co tydzień prezentuje od kilkunastu do ponad 20 mniejszych i większych nowości z obszaru digital marketingu i social media. Specjaliści ds. Social Media – Wasza rola jeszcze nigdy nie była tak ważna.
  2. Takie napędzane świetnym contentem. Content marketing odmieniany przez social mediowe przypadki. Kreatywne i angażujące copy, przykuwająca uwagę kreacja. To oraz wideo. Facebook lubi wideo (pewnie jeszcze przez jakiś czas standardowe treści wideo nadal będą nagradzane lepszymi zasięgami), a tym co wprost kocha, są transmisje live, które mogą generować nawet 6-krotnie większe zaangażowanie niż standardowe filmy. Doskonały insight, zrozumienie grupy docelowej, umiejętność komunikowania się jej językiem i ciągłe szukanie nowych formatów i sposobów na zaskoczenie odbiorców. No i działanie real-time. Content designerzy, trzymam za Was kciuki.
  3. Takie, w ślad za którym idzie angażująca moderacja. Doskonała wiedza o marce, jej produktach, o potrzebach grupy docelowej, umiejętność mówienia jej językiem i szybkość reakcji. Moderatorzy – to Wasza działka.
  4. Takie, które - wsparte skuteczną promocją - pomaga realizować cele biznesowe i docierać do większej liczby odbiorców, generować leady albo realizować cele sprzedażowe. Facebook oferuje kilkanaście celów reklamowych, szereg formatów, sposobów optymalizacji… (a Instagram, Twitter, LinkedIN to kolejne możliwości, narzędzia i… potrzebne umiejętności). Planowanie i optymalizacja kampanii reklamowych – w obliczu zbliżających się zmian – będą jeszcze bardziej istotne. A w związku z tym także umiejętności Specjalistów ds. reklamy w Social Media.
Przed nami ciekawy rok, ale w Monday - agencja komunikacji jesteśmy na niego przygotowani. Mamy świetny zespół :)

Bring it on, Mark!

Podcasty o social media, content marketingu i digital marketingu – 5 rekomendacji

Podcasty nt. content marketingu, social media czy digital marketingu to dla mnie ważne źródło inspiracji i wiedzy o komunikacji. W tym wpisie chciałbym polecić Wam 5 podcastów poświęconych tematyce marketingu, których sam słucham. A nuż znajdziecie chwilę na odcinek lub dwa podczas majówkowego lenistwa.

Za co kochamy Wiedźmina?

Jak to się stało, że przygody Geralta z Rivii trafiają w krytyczne gusta recenzentów i graczy nie tylko w Polsce, ale i na świecie? Co sprawiło, że po raz pierwszy w historii naszej branży premiera polskiej i wyprodukowanej w Polsce (to ważne!) gry było globalnym wydarzeniem? Przedstawiamy pięć filarów sukcesu marki Wiedźmin na rynku gier.