Podcasty o social media, content marketingu i digital marketingu – 5 rekomendacji

Podcasty o content marketingu, social media czy digital marketingu to dla mnie ważne źródło inspiracji i wiedzy o komunikacji. W tym wpisie chciałbym polecić Wam 5 podcastów poświęconych tematyce marketingu, których sam słucham. A nuż znajdziecie chwilę na odcinek lub dwa podczas majówkowego lenistwa.

Zanim przejdziemy do mięska, które – mam nadzieję – wrzucicie na majówkowego marketingowego grilla (czyt. w słuchawki podłączone do swoich smartfonów), chciałbym przybliżyć Wam to, czym w ogóle są podcasty. Obiecuję – będzie krótko i konkretnie.

Co to jest podcast?

Podcast to internetowa audycja poświęcona jakiemuś tematowi. Zwykle wydawana jest w odcinkach, spiętych klamrą merytoryczną. Marketing, social media, biznes, technologie, sport… w sieci znajdziecie mnóstwo fantastycznych podcastów o bardzo różnej tematyce. Słowo audycja sugeruje, że mówimy o formacie audio, ale wg definicji Wikipedii podcasty równie dobrze mogą mieć formę wideo. W USA podcasty cieszą się ogromną popularnością – 44% populacji Stanów Zjednoczonych słucha podcastów (więcej soczystych danych znajdziecie tu)! Jak sytuacja wygląda w Polsce? Wydaje mi się, że podcastowa rewolucja jeszcze przed nami. To tylko moja niepoparta danymi teza – nie mogłem znaleźć wiarygodnych danych na temat ich popularności w naszym kraju.

Co takiego fajnego jest w podcastach? Z mojej perspektywy, poza merytoryką, są to wygoda, łatwość w konsumpcji i… niska energo- i danożerność. Po kolei: podcasty są mądre :) tzn. ja wybieram te, z których mogę się czegoś dowiedzieć; są też wygodne i łatwe w konsumpcji – nie angażują wzroku, wszystko czego potrzebujesz to smartfon (lub komputer), słuchawki i wybrana aplikacja; podcasty łaskawie obchodzą się z baterią Twojego telefonu i z Twoim pakietem danych (przynajmniej łaskawiej niż wideo). Jedziesz samochodem lub komunikacją miejską – włącz podcast. Leżysz na leżaku, a obok skwierczy majówkowy grill – włącz podcast. Pijesz poranną kawę albo sprzątasz mieszkanie w sobotę… dokładnie – włącz podcast.

Tyle teorii.

5 najlepszych podcastów o content marketingu, social media i digital marketingu

Poniżej przedstawiam Wam 5 podcastów, które moim zdaniem warto wrzucić na ruszt w pierwszej kolejności, a majówka może być do tego świetną okazją! Są naprawdę wartościowym źródłem inspiracji, a w Mondayu uwielbiamy marketingowe inspiracje. Lecimy! :)

The Paid Search Podcast - podcast o kampaniach w Google Adwords

The Paid Search Podcast to audycja prowadzona przez Jasona Rothmana i Chrisa Schaeffera, speców ds. reklamy w Google. Moim zdaniem panowie robią jedno z najlepszych show w świecie marketingowych podcastów. W każdym odcinku dostarczają potężną dawkę inspiracji i wiedzy z zakresu reklamy PPC w ekosystemie reklamowym Google, podlaną fantastycznym poczuciem humoru prowadzących – bawiącym do łez megalomańskim egocentryzmem Jasona równoważonym przez spokój i wysublimowane riposty Chrisa. No i ta czołówka (kojarzy mi się z intro „Wiadomości” z początku lat 90’). Przypomnijmy raz jeszcze, że mówimy tu o AdWordsach :)

Od wskazówek odnośnie tego, jak ustrukturyzować konto reklamowe, przez sposoby na optymalizację landing page, po patenty na zwiększenie efektywności kampanii AdWords w sektorze B2B – konkretnie, dynamicznie i z humorem. Polecam.

The Paid Search podcast znajdziecie w kilku miejscach w sieci: na stronie www podcastu, na Facebooku, Twitterze i na YouTubie. Zachęcam też do pobrania aplikacji do podcastów (o tym więcej za chwilę) i subskrybowania ulubionych audycji w niej.

Social Media Marketing with Michael Stelzner - rozmowy o social media

Jak odnaleźć się w dżungli social media? Michael Stelzner z Socialmediaexaminer.com i eksperci, których gości w swoim podcaście, co tydzień mierzą się z tym pytaniem. Każdy odcinek to (zwykle) ciekawa i inspirująca rozmowa oraz „odkrycie tygodnia” lub „survival tip”, w którym prezentowane jest narzędzie, które ma ułatwić marketerom pracę w socialach.

Jak działają Lookalike Audiences na Facebooku? Jak dotrzeć do potencjalnych klientów na LinkedIn? Jak stworzyć lejek oparty na reklamach na Facebooku? To i wiele więcej co tydzień znajdziecie w Social Media Marketing Podcast. Ta audycja to pozycja obowiązkowa dla każdej osoby pracującej w social media.

Podcast znajdziecie na stronie socialmediaexaminer.com i w swojej ulubionej aplikacji do podcastów, jeśli tylko ją macie.

Email Marketing [i] Podcast - rozmowy o marketingu

Pawła Sali nie trzeba przedstawiać. Współzałożyciel i szef Freshmaila, od ponad 10 lat związany z marketingiem. Choć sam siebie nazywa ewangelizatorem „mądrego wykorzystania email marketingu”, to jego podcast merytorycznie zatacza dużo szersze kręgi. Paweł do swojego studia zaprasza ciekawych gości, z którymi dyskutuje na tematy związane content marketingiem, storytellingiem (tak, rozmawiał z Pawłem Tkaczykiem), social media marketingiem (ciekawa rozmowa z Michałem Sadowskim). Mamy więc w jednym miejscu skupioną śmietankę polskiego marketingu. Nic tylko słuchać. Łapcie linki do strony podcastu, profilu na Facebooku i dedykowanej listy na kanale YouTube Freshmaila.

Art of Paid Traffic with Rick Mulready - rozmowy o kampaniach w social media

Rick Mulready to ekspert od reklam na Facebooku i to właśnie przede wszystkim temu zagadnieniu poświęcił swój podcast. Podobnie jak Michael Stelzner w Social Media Marketing Podcast, Rick do udziału w swojej audycji zaprasza gości. Formuła podobna. Tematyka również. Niemniej jednak warto śledzić obydwa podcasty i wybierać tematy, które bardziej nas interesują. Wszystkie odcinki podcastu Art Of Paid Traffic znajdziecie na stronie rickmulready.com oraz w swojej apce do podcastów.

Marketing School Neila Patela i Erica Siu - marketingowy coaching

O ile pierwsze cztery podcasty były bardziej lub mniej techniczne (w sensie: poruszały zwykle konkretny temat marketingowy i się z nim rozprawiały), o tyle Neil Patel i Eric Siu serwują nam kilkuminutową dawkę marketingowego coachingu (ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu J). Jak wycisnąć więcej ze swojego dnia? Dlaczego nie warto zakochiwać się w swoich pomysłach? Podcast znajdziecie na stronie marketingschool.io.
Nie mam złudzeń, że to krótkie zestawienie nie wyczerpuje tematu. Listę ciekawych podcastów marketingowych można długo rozszerzać o kolejne pozycje. Sprawdźcie m.in. Pomoc w kreatywnej pracy Jacka Kłosińskiego czy Social Media Pubcast Jona Loomera… sam subskrybuję blisko 20 podcastów poświęconych szeroko pojętej tematyce marketingu.

Podcast Addict, iTunes… - z jakiej aplikacji do podcastów korzystać?

Podcast Addict to najpopularniejsza aplikacja do podcastów spośród tych dostępnych w Google Play. Jeśli masz smartfona z Androidem polecam Ci Podcast Addict – przejrzysty interfejs, wszystko elegancko uporządkowane i przyjazne dla użytkownika. Aha, no i jest darmowa. Jeśli masz iPhone’a, to – jak sądzę – Twoim pierwszym wyborem będzie aplikacja Podcasty. Tak przynajmniej słyszałem – osobiście nie korzystam z urządzeń Apple :)

Poza tym na rynku znajdziecie mnóstwo innych aplikacji (płatnych i darmowych). Podcastów możecie też słuchać na Soundcloud i Spotify. Miłego odsłuchu!
Z jakiej aplikacji do podcastów korzystać?<br>

Z jakiej aplikacji do podcastów korzystać?

Za co kochamy Wiedźmina?

Jak to się stało, że przygody Geralta z Rivii trafiają w krytyczne gusta recenzentów i graczy nie tylko w Polsce, ale i na świecie? Co sprawiło, że po raz pierwszy w historii naszej branży premiera polskiej i wyprodukowanej w Polsce (to ważne!) gry było globalnym wydarzeniem? Przedstawiamy pięć filarów sukcesu marki Wiedźmin na rynku gier.

Rainbow Six Siege dla casualowych graczy

Wraz z klientem – firmą Ubisoft i Grupą Onet RAS Polska stworzyliśmy niecodzienną kampanię sprzedażową. Cel - dotarcie z bardzo esportową grą, Rainbow Six: Siege do grupy „niedzielnych” graczy i zachęcenie ich do skorzystania z oferty darmowego weekendu, a finalnie zakup