Podcasty o social media, content marketingu, SEO i digital marketingu – 7 rekomendacji

Podcasty o content marketingu, social media czy digital marketingu to dla mnie ważne źródło inspiracji i wiedzy o komunikacji. W tym wpisie chciałbym polecić Wam 7 podcastów poświęconych tematyce marketingu, których sam słucham. A nuż znajdziecie chwilę na odcinek lub dwa w drodze do pracy.

Zanim przejdziemy do mięska, które – mam nadzieję – przypadnie Wam do gustu, chciałbym przybliżyć Wam to, czym w ogóle są podcasty. Obiecuję – będzie krótko i konkretnie.

Co to jest podcast?

Podcast to internetowa audycja poświęcona jakiemuś tematowi. Zwykle wydawana jest w odcinkach, spiętych klamrą merytoryczną. Marketing, social media, biznes, technologie, sport… w sieci znajdziecie mnóstwo fantastycznych podcastów o bardzo różnej tematyce. Słowo audycja sugeruje, że mówimy o formacie audio, ale wg definicji Wikipedii podcasty równie dobrze mogą mieć formę wideo. W USA podcasty cieszą się ogromną popularnością – 44% populacji Stanów Zjednoczonych słucha podcastów (więcej soczystych danych znajdziecie tu)! Jak sytuacja wygląda w Polsce? Wydaje mi się, że podcastowa rewolucja jeszcze przed nami. To tylko moja niepoparta danymi teza – nie mogłem znaleźć wiarygodnych danych na temat ich popularności w naszym kraju.

Co takiego fajnego jest w podcastach? Z mojej perspektywy, poza merytoryką, są to wygoda, łatwość w konsumpcji i… niska energo- i danożerność. Po kolei: podcasty są mądre :) tzn. ja wybieram te, z których mogę się czegoś dowiedzieć; są też wygodne i łatwe w konsumpcji – nie angażują wzroku, wszystko czego potrzebujesz to smartfon (lub komputer), słuchawki i wybrana aplikacja; podcasty łaskawie obchodzą się z baterią Twojego telefonu i z Twoim pakietem danych (przynajmniej łaskawiej niż wideo). Jedziesz samochodem lub komunikacją miejską – włącz podcast. Leżysz na leżaku, a obok skwierczy majówkowy grill – włącz podcast. Pijesz poranną kawę albo sprzątasz mieszkanie w sobotę… dokładnie – włącz podcast.

Tyle teorii.
monday-blog-napisz-do-nas.png

7 najlepszych podcastów o content marketingu, social media, SEO i digital marketingu

Poniżej przedstawiam Wam 7 podcastów, które moim zdaniem warto wrzucić na ruszt w pierwszej kolejności! Są naprawdę wartościowym źródłem inspiracji, a w Mondayu uwielbiamy marketingowe inspiracje. Lecimy! :)

The Paid Search Podcast - podcast o kampaniach w Google Adwords

The Paid Search Podcast to audycja prowadzona przez Jasona Rothmana i Chrisa Schaeffera, speców ds. reklamy w Google. Moim zdaniem panowie robią jedno z najlepszych show w świecie marketingowych podcastów. W każdym odcinku dostarczają potężną dawkę inspiracji i wiedzy z zakresu reklamy PPC w ekosystemie reklamowym Google, podlaną fantastycznym poczuciem humoru prowadzących – bawiącym do łez megalomańskim egocentryzmem Jasona równoważonym przez spokój i wysublimowane riposty Chrisa. No i ta czołówka (kojarzy mi się z intro „Wiadomości” z początku lat 90’). Przypomnijmy raz jeszcze, że mówimy tu o AdWordsach :)

Od wskazówek odnośnie tego, jak ustrukturyzować konto reklamowe, przez sposoby na optymalizację landing page, po patenty na zwiększenie efektywności kampanii AdWords w sektorze B2B – konkretnie, dynamicznie i z humorem. Polecam.

The Paid Search podcast znajdziecie w kilku miejscach w sieci: na stronie www podcastu, na Facebooku, Twitterze i na YouTubie. Zachęcam też do pobrania aplikacji do podcastów (o tym więcej za chwilę) i subskrybowania ulubionych audycji w niej.

Social Media Marketing with Michael Stelzner - rozmowy o social media

Jak odnaleźć się w dżungli social media? Michael Stelzner z Socialmediaexaminer.com i eksperci, których gości w swoim podcaście, co tydzień mierzą się z tym pytaniem. Każdy odcinek to (zwykle) ciekawa i inspirująca rozmowa oraz „odkrycie tygodnia” lub „survival tip”, w którym prezentowane jest narzędzie, które ma ułatwić marketerom pracę w socialach.

Jak działają Lookalike Audiences na Facebooku? Jak dotrzeć do potencjalnych klientów na LinkedIn? Jak stworzyć lejek oparty na reklamach na Facebooku? To i wiele więcej co tydzień znajdziecie w Social Media Marketing Podcast. Ta audycja to pozycja obowiązkowa dla każdej osoby pracującej w social media.

Podcast znajdziecie na stronie socialmediaexaminer.com i w swojej ulubionej aplikacji do podcastów, jeśli tylko ją macie.

Email Marketing [i] Podcast - rozmowy o marketingu

Pawła Sali nie trzeba przedstawiać. Współzałożyciel i szef Freshmaila, od ponad 10 lat związany z marketingiem. Choć sam siebie nazywa ewangelizatorem „mądrego wykorzystania email marketingu”, to jego podcast merytorycznie zatacza dużo szersze kręgi. Paweł do swojego studia zaprasza ciekawych gości, z którymi dyskutuje na tematy związane content marketingiem, storytellingiem (tak, rozmawiał z Pawłem Tkaczykiem), social media marketingiem (ciekawa rozmowa z Michałem Sadowskim). Mamy więc w jednym miejscu skupioną śmietankę polskiego marketingu. Nic tylko słuchać. Łapcie linki do strony podcastu, profilu na Facebooku i dedykowanej listy na kanale YouTube Freshmaila.

Art of Paid Traffic with Rick Mulready - rozmowy o kampaniach w social media

Rick Mulready to ekspert od reklam na Facebooku i to właśnie przede wszystkim temu zagadnieniu poświęcił swój podcast. Podobnie jak Michael Stelzner w Social Media Marketing Podcast, Rick do udziału w swojej audycji zaprasza gości. Formuła podobna. Tematyka również. Niemniej jednak warto śledzić obydwa podcasty i wybierać tematy, które bardziej nas interesują. Wszystkie odcinki podcastu Art Of Paid Traffic znajdziecie na stronie rickmulready.com oraz w swojej apce do podcastów.

Marketing School Neila Patela i Erica Siu - marketingowy coaching

O ile pierwsze cztery podcasty były bardziej lub mniej techniczne (w sensie: poruszały zwykle konkretny temat marketingowy i się z nim rozprawiały), o tyle Neil Patel i Eric Siu serwują nam kilkuminutową dawkę marketingowego coachingu (ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu :)). Jak wycisnąć więcej ze swojego dnia? Dlaczego nie warto zakochiwać się w swoich pomysłach? Podcast znajdziecie na stronie marketingschool.io.

MozPod - dobry podcast o SEO

Świetny, doskonale wyprodukowany podcast poświęcony SEO. Od ekspertów dla ekspertów. Moz, jeśli nie znacie, to dostawca narzędzi dla specjalistów ds. SEO i content marketerów. To także organizator konferencji MozCon i fantastyczny, merytoryczny blog, kanał na youtube i właśnie podcast. Voice search, AMP, Mobile first index... Serdecznie polecam - mnóstwo użytecznej wiedzy i inspiracji, ciekawi goście, od czasu do czasu case study.
Katalog nagrań znajdziecie tu.

SEO Podcast - Unknown Secrets of Internet Marketing - energicznie i merytorycznie o SEO

Cotygodniowe spotkania z SEO. Porcję wiedzy serwują Chris i Matt z eWebResults.com. Podcast dla każdego, kto szuka inspiracji, informacji lub nowości z zakresu SEO okraszonych odrobiną podcasttainmentu (a może powinienem powiedzieć SEOtainmentu?). Panowie naprawdę świetnie się bawią nagrywając te audycje :). Merytorycznie - każdy odcinek zaczyna się od tipa, będącego odpowiedzią na pytanie, które pojawiło się w komentarzach pod poprzednim podcastem. Potem Matt i Chris biorą na warsztat jakiś temat. Od analizy czynników rankingowych Google, po wskazówki odnośnie tego, jak tworzyć treści, które pokochają wyszukiwarki. Polecam podcast wszystkim marketerom niezależnie od poziomu zaawansowania.
Pełną listę podcastów znajdziecie na stronie - Best SEO Podcast.
Wiem, że to krótkie zestawienie nie wyczerpuje tematu. Listę ciekawych podcastów marketingowych można długo rozszerzać o kolejne pozycje. Sprawdźcie m.in. Pomoc w kreatywnej pracy Jacka Kłosińskiego czy Social Media Pubcast Jona Loomera… sam subskrybuję blisko 20 podcastów poświęconych szeroko pojętej tematyce marketingu.

Podcast Addict, iTunes… - z jakiej aplikacji do podcastów korzystać?

Podcast Addict to najpopularniejsza aplikacja do podcastów spośród tych dostępnych w Google Play. Jeśli masz smartfona z Androidem polecam Ci Podcast Addict – przejrzysty interfejs, wszystko elegancko uporządkowane i przyjazne dla użytkownika. Aha, no i jest darmowa. Jeśli masz iPhone’a, to – jak sądzę – Twoim pierwszym wyborem będzie aplikacja Podcasty. Tak przynajmniej słyszałem – osobiście nie korzystam z urządzeń Apple :)

Poza tym na rynku znajdziecie mnóstwo innych aplikacji (płatnych i darmowych). Podcastów możecie też słuchać na Soundcloud i Spotify. Miłego odsłuchu!
Z jakiej aplikacji do podcastów korzystać?<br>

Z jakiej aplikacji do podcastów korzystać?

Marketing sportowy 4.0 – 7 złotych zasad social media w piłce nożnej cz. 1

Jeśli przyjęlibyśmy, że marketing sportowy to drużyna, to social media grałyby w niej na pozycji numer 6. W nomenklaturze piłkarskiej to tak zwany „defensywny pomocnik”, czyli zawodnik od czarnej roboty. Media społecznościowe zawsze są w cieniu wydarzeń na boisku. Rzadko
Content marketing - 5 elementów strategii marketingu treści

Content marketing to jeden z najgorętszych marketingowych trendów ostatnich kilku lat. Odmieniany przez przypadki na branżowych konferencjach, obowiązkowa pozycja w portfolio usług agencji PR, social media i niezależnych konsultantów oraz coraz bardziej znacząca pozycja w budżetach marketingowych firm. Czy to naprawdę Święty Graal marketingu? A może to tylko jedna z kolejnych marketingowych mód? Czym jest marketing treści i jak się za niego zabrać?
Monday wśród danych, wykresów i fok – szkolenie z Janiną Daily

W Monday kochamy liczby. Analizujemy je każdego dnia - przygotowując oferty, planując kampanie social media, pracując nad wizerunkiem marek, czy opracowując działania związane z marketingiem internetowym. Czasem jednak potrzebujemy kogoś, kto stuknie nas foką po głowie i pokaże, że tabelki to nie wszystko. Dlatego 26 i 27 lipca mieliśmy przyjemność gościć Janinę Bąk, mistrzynię data storytellingu i datainmentu, która przeprowadziła szkolenie ze statystyki nam i – w ramach cyklu #mondaymorning - naszym Klientom.

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.